Vlooienmarkt Hrelic

Wie in Zagreb te klein behuisd is, kan op de markt Hrelic zijn overtollige huisraad kwijt. Elke zondag is op de zuidelijke oever van de rivier Sava een grote vlooienmarkt, op een steenworp afstand van de stedelijke vuilstort. Eigenlijk zijn het drie markten: een voor auto's, een voor nieuwe kleding en schoenen, en een voor tweedehands spullen. De locatie is niet bepaald aantrekkelijk, wat eigenlijk voor heel Zagreb bezuiden de Sava geldt (Novi Zagreb). In sommige steden wordt een rivier als een verrijking gezien, als een handig transportmiddel of mooi om langs te wonen, maar hier zag men de Sava vooral als een vervelende onderbreking van het land. Een stuk of vier spuuglelijke bruggen overspannen het water, waarachter een soort mega-Bijlmermeer begint. Om op de markt te komen, moet je met tram 8 de Most Mladosti (Brug van de Jeugd) over en uitstappen bij het eindpunt (Zaprudje) of één halte eerder. Daarna hoef je slechts de enorme stoet auto's en voetgangers te volgen die zich langs de rivierdijk naar de markt beweegt.
Het is lastig te zeggen wat er precies te krijgen is op de markt, want het ligt er maar net aan waar iemand die dag vanaf wil. Auto-onderdelen zijn er altijd te koop, en dan met name die je in Nederland meestal bij een autosloperij haalt: bumpers, motordelen waarvan ik de naam niet ken, versnellingsbakken en -poken, schokdempers, handels waarmee je de ramen open en dicht kunt draaien, enzovoort. Verder kwam ik glaswerk tegen dat je normaalgesproken alleen in een scheikundig laberatorium vindt, een afleving van het Duitse jachttijdschrift Wild und Hund uit 1911, putdeksels, biografieën van Tito, elektrische apparaten zonder snoer, en bovenal een ongelofelijke hoeveelheid rotzooi.
Je vraagt je af waar mensen de energie vandaan halen om die troep elke week naar de markt te brengen, in het grind te leggen, en bij tegenvallende verkoop weer mee naar huis te nemen. Hoe dan ook, voor West-Europeanen is het een leuke attractie. Hrelic wemelt verder van de eettentjes, die er niet allemaal even betrouwbaar uitzien maar al om 10 uur 's ochtends stampvol zitten. Wij aten trouwens zonder gevolgen broodjes hamburger en cevapcici (gehaktballetjes met kruiden en ui) in de grote bruingeverfde schuur die vanaf elke plaats op de markt goed te zien is.
Mijn enige aankoop is een nieuw radiootje van Chinese makelij (met aanwijzingen in ondoorgrondelijk Engels op de verpakking) ter grootte van een mobiele telefoon voor 4 euro, inclusief batterijen van het merk Sqmy die worden gemaakt door het bedrijf Yiwu Jin Ling Battery Co., Ltd. Dat ze na paar uur al leeg waren, verbaasde me op de een of andere manier niet. Het radiootje zelf werkt daarentegen voortreffelijk.

Geen opmerkingen: