Hoera, een file!

Kroaten zijn, terecht, apetrots op hun Adriatische kust. Elk jaar stijgt het aantal toeristen dat Kroatië bezoekt spectatulair. In juni 2007 kwamer er 1,3 miljoen toeristen binnen, en dat is de eerste echte vakantiemaand. Wie 's winters over de Magistrala rijdt of de nieuwe snelweg Zagreb-Split neemt komt geen hond tegen, maar 's zomers staan er kilometerslange files voor tolpoortjes en grensovergangen. Dit relatief nieuwe verschijnsel wordt in de media breed uitgemeten (zie de voorpagina van Vjesnik). De dagelijkse file van een paar kilometer voor de tunnel Sveti Rok kan dag in dag uit het openingsnieuws van het journaal zijn.
"We gaan nu naar Svetlana, die al de hele dag bij grensovergang Macelj staat. Svetlane, kako je situacija? Hoe staat het ervoor?" Svetlana probeert al de hele dag te overleven bij 35 graden met al dat blik om haar heen en ziet er afgepeigerd uit, maar het doet haar zichtbaar genoegen dat zovelen haar land willen bezoeken.
In andere landen is de hoofdstad een belangrijke toeristische trekpleister, maar niet in Kroatië. Zagreb is 's zomers merkbaar rustiger dan anders. Het aantal toeristen dat Zagreb aandoet groeit weliswaar stevig, maar is in de verste verte niet voldoende om de uittocht van Kroaten naar de kust te compenseren. Want alleen pechvogels brengen de zomer in Zagreb door.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Die uittocht uit de hoodstad is niet alleen Kroatisch verschijnsel hoor... zo heb ik geconstateerd dat ook Paris stilvalt en leegloopt in de zomer. En ook daar zijn de drommen toeristen niet voldoende om de elders vakantievierende Parijsenaars te compenseren... Dit verschijnsel zegt dus niet zo veel over de kwaliteit van de hoofdstad (ik beschouw Parijs als redelijk aantrekkelijke stad).. Geniet van de rust daaro! Hans

Anoniem zei

Op onze reis van NL naar de Kroatische kust welgeteld één keer in de file gestaan... jawel, voor Sveti rok. En dat op de heetste dag van de zomer (volgens de radio). Gelukkig deed onze airco het toen nog...
Wat wel een aangename verrassing was: de snelweg is weer iets verder doorgetrokken.

Agram zei

Ik las ergens dat de Kroatische snelwegbouwers de verkeersintensiteit verkeerd hadden ingeschat. Ze dachten dat 1 Sveti Rok tunnel voor de komende jaren genoeg zou zijn. Niet dus. Tussen Zagreb en Rijeka is daarom al een tweede tunnel geopend. Als mijn Kroatisch me niet bedriegt (http://www.vjesnik.hr/pdf/2007%5C07%5C05%5C05A5.PDF) dan moeten we nog wachten tot het begin van het toeristenseizoen in 2009 voordat de 2e Sveti rok klaar is.