Joegoslavië in een notendop

Als aanvulling op een eerder bericht over de Yugo GV staat hieronder de videoclip van het nummer "Jugo 45" van de Bosnische rockband Zabranjeno pušenje. Behalve een ode aan een auto is "Jugo 45" ook een korte geschiedenis van Joegoslavië. Serviërs, Kroaten en moslims (Mirso, Franjo en Momo) gebruikten de Jugo om in Triëst spijkerbroeken te kopen, appels op de markt te verpatsen, hun hoogzwangere vrouw naar het ziekenhuis te brengen en naar de zee te gaan. Het was een goede tijd, en alles was op krediet.
In 2007 rijden Kroaten het liefst in Westerse auto's, maar ze gaan nog altijd naar Triëst of Graz voor goedkope kleding (met de "šoping bus"). Serviërs rijden nog naar de zee, maar dan de Montenegrijnse omdat ze bang zijn dat hun auto in Kroatië wordt gemold. Alleen de moslims in Bosnië gaan nergens heen. Die zijn veroordeeld tot een bestaan in de moslim-Kroatische federatie die de meeste (Bosnische) Kroaten liever gisteren dan vandaag opgedoekt zien. Elke toerist die met de auto richting Dubrovnik rijdt, kan dat met eigen ogen zien. Volg bij de Kroatische kustplaats Ploče de borden Mostar/Sarajevo en in een oogwenk zit je middenin history in the making.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Zabranjeno Pusenje & No Smoking Orchestra staan verstopt in mijn huis... verstopt voor mijn broer die alle Yugo Nostalgie wegkaapt...

Agram zei

Groot gelijk. Maar mocht-ie er ooit zijn hand op leggen: in Banja Luka kun je voor een habbekrabs de beste Yu-rock van de laatste decennia krijgen. Op een cd met "150 pjesama" ontdekte ik zodoende Parni Valjak. Ik had er voordien nog nooit van gehoord, maar zeker "Ajde igraj" is onweerstaanbaar.

Ljubinka zei

Parni Valjak is mijn favoriet uit mijn jeugd en nu nog steeds... en niet in de laatste plaats door Aki Rakimovski... Geweldige stem...

en hoe gaat het met je studie 'Joegoslavisch'?

Agram zei

Dat gaat tako tako. Vandaag was de eerste dag van het nieuwe semester. "Manje gramatike, vise knjizevnosti i konverzacije" is ons beloofd. Ik hoop het :-)