Raad de plaat (2)

De rubriek "Raad de plaat" mag zich nog niet verheugen in overweldigende belangstelling. Van de zagrebačka zajednica in Nederland (als die al bestaat) kwam geen enkel levensteken en omgekeerd telt Zagreb slechts een handvol Nederlanders - waaronder de broer van Normaals frontman Bennie Jolink, zo stond onlangs in NRC Handelsblad. Dat de oplossing voor de eerste aflevering nog altijd niet is gegeven komt vermoedelijk ook omdat zij niet echt eenvoudig is. Daarom is de tweede aflevering een stuk simpeler.
Waar staat deze Zagrebse Manneken-Pis, die er een stuk frivoler uitziet dan het Brusselse origineel? Kijk voor de spelregels onder Raad de plaat (1), waarop uiteraard nog altijd het goede antwoord gegeven kan worden.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

ik gok: Zrinjevac Park, nabij het Plein van Nikola Zrinskog (Trg Nikole Zrinskog) Zrinjevac is naar Nikola Zrinski vernoemd... het park is omgeven door ambassades en regeringsgebouwen, volgens mij plast dit Manneke in een fontein... maar het blijft een gok; want het is al heel lang geleden dat ik in Zagreb was...

Agram zei

Hoewel Zrinjevac geen gek idee is (d'r zijn inderdaad fonteinen) is de gok helaas fout.... Wel een goede reden om een keer naar Zagreb te komen :-)

Anoniem zei

dat zou inderdaad een goed idee zijn... goed idee om een tussenstop te maken; onderweg naar Sarajevo ook... :-)

Anoniem zei

goh wat jammer nou, ik had me zo verheugd op die dagkaart; oneindig door Zagreb slenteren... geen discussies met conducteurs, die aangapen om je ekavica..

Agram zei

Of je het raadt of niet, we kunnen in ieder geval een biertje drinken als je naar Zagreb komt... Laat me maar weten wanneer het zo ver is :-)

Anoniem zei

Volgens mij.....
staat dat beeldje op het Svačićev trg. Het blijkt gewoon een kopie van het Manneken Pis beeldje te zien uit Brussel, zie http://www.matica.hr/Kolo/kolo2004_2_n.nsf/AllWebDocs/porto - zoekwoord Mannequin Piss (!) - de toenmalige Bandić vond dat zo'n leuk beeldje.

Agram zei

Klopt helemaal. Je hebt een gratis biertje gewonnen :-) Dat het ook daadwerkelijk afgekeken was van het Brusselse beeldje wist ik trouwens niet.

Anoniem zei

Wist je dat in het Belgische Geraardsbergen een nog veel oudere versie van Manneke Pis staat dan in Brussel. Althans, dat heeft men mij wijsgemaakt. Ik heb het wel met eigen ogen gezien, maar het jaar van oorsprong kon ik niet controleren.

Maar goed, dit is weer een heel ander verhaal over een ander land en een ander beeldje.

Agram zei

Nee, dat wist ik niet maar Geraardsbergen weet het duidelijk wel. Volgens hen stamt hij uit 1459. De Brusselse variant zou 160 jaar jonger zijn. Grappig...dank voor de hint.