Tito als souvenier

In Belgrado blijkt de 115-de geboortedag van Tito niet ongemerkt voorbij te zijn gegaan. In Zagreb heb ik er niet veel van gemerkt, behalve een groot artikel in het enge blad Hrvatsko Slovo dat ingaat op de vraag of Tito wel of geen fascist was. Conclusie: hij was een rode fascist. Er is in ieder geval één plaats in Kroatië waar zijn geboortedag wordt gevierd en dat is Brijuni, een eilandengroep voor de kust van Pula. De Brijuni eilanden zijn een nationaal park, waar Tito graag de zomer doorbracht. Nu kun je er als toerist een kijkje nemen, maar in Tito's tijd was een groot deel van het eiland gesloten voor publiek en kwamen er vooral buitenlandse staatshoofden langs, waaronder koningin Juliana.
In het aan Tito gewijde museum kun je honderden foto's van de maarschalk zien, met stichtelijke onderschrijften als: "Drug Tito hield van de dieren" en "Kinderen waren drug Tito's favoriete gasten". Ook is er een safariepark waarin de beesten rondlopen die hij van bevriende staatshoofden kreeg.
Vorige week heeft Aleksandra Broz, uit naam van de familie Broz, toestemming gegeven om Tito's naam (die wettelijk was beschermd) te gebruiken voor commerciële doeleinden, zoals souveniers.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Zou de familie Broz in geldnood zitten?

Agram zei

Ik was ook nieuwsgierig naar het waarom, maar veel meer dan een berichtje in een Istrische krant (http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=13b6b7d8-b9fe-4e19-b37b-5e52cd71420d) kon ik helaas niet vinden.

Werner Bossmann zei

tito zou zijn familie geen grootse erfenis hebben nagelaten, hoorde ik gister hier in belgrado. geen miljoenen weggezet op zwitserse bankrekeningen etc. of dat waar is weet ik niet- zoiets past me iets te goed in de mythe van de onfeilbare kameraad tito, maar jovanka (zijn laatste vrouw) leeft in elk geval niet in weelde. ik ben ook benieuwd naar de achtergrond.

Agram zei

Misschien past het bij de voorzichtige herwaardering voor Tito die ook in Kroatië aan de gang lijkt. Er wordt op dit moment druk gewerkt aan een meerdelige televisieserie over Tito. Als je 's zomers per auto Kroatië binnenkomt krijg je een toeristische wegenkaart waarop een rijtje "Hrvatski velikani" staat, waaronder ook Tito. En in het natuurpark Kopacki Rit wordt Tito's villa gerenoveerd. Aleksandra Broz heeft volgens mij een goede baan bij het Nationale Theater in Pula.